ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οδοντιατρικής ΑΠΘ
Γίνετε μέλη στο dapndfk4dents και αυξήστε τα δικαιώματα ανάγνωσης και download θεμάτων.

Τα μέλη μπορούν να εισάγουν στα posts τους φωτογραφίες , video και ψηφοφορίες.

Επίσης μπορείς να επιλέξεις να δέχεσαι στο mail σου όλα τα νέα που αφορούν στο έτος σου!!!

Αυξάνοντας τα posts σου αποκτάς δικαίωμα διόρθωσης του κειμένου που εισάγεις!

ΠΛΑΙΣΙΟ/Σεπτέβρης 2006- ΝΟΣΗΛΙΑ

Πήγαινε κάτω

ΠΛΑΙΣΙΟ/Σεπτέβρης 2006- ΝΟΣΗΛΙΑ

Δημοσίευση από jimmy_freestyler Την / Το Τρι Ιαν 29, 2008 4:09 pm

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ:


Η τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά έκλεισε με σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συνοδεύτηκαν από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που ήταν αντίθετοι στις προτάσεις του ΕΣΥΠ. Στη διάρκεια του δίμηνου που προηγήθηκε, ξεκίνησε ο διάλογος με βάση πλέον το προσχέδιο νόμου που έδωσε το υπουργείο παιδείας στη δημοσιότητα. Ο διάλογος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη χωρίς να έχει ληφθεί τελική απόφαση στο θέμα που θα έδινε τέλος στον αναβρασμό που επικρατεί στα πανεπιστήμια . Αν και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με το σύνολο των φοιτητών να προσέρχεται κανονικά στην εξεταστική διαδικασία, διαρρέουν φήμες για ύπαρξη συνέχειας των κινητοποιήσεων με το πέρας της δεύτερης εξεταστικής περιόδου. Ελπίζουμε οι φοιτητικές παρατάξεις στην Οδοντιατρική να έρθουν στις Γενικές Συνελεύσεις με προτάσεις και όχι με στείρα άρνηση.

Εμείς ως Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Οδοντιατρικής παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις και τις προτάσεις μας, όπως αυτές έχουν εκφρασθεί στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις. Τα πορίσματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τον νέο γύρο συνομιλιών , είναι τα παρακάτω:
• Κατάργηση των αιώνιων φοιτητών. Χορήγηση 5 επιπλέον ετών σε όσους ήδη φοιτούν, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
• Καθιέρωση ανώτατου χρόνου σπουδών για τους νεοεισακτέους, σε συνάρτηση με την κανονική διάρκεια σπουδών.
• Καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.
• Το πρυτανικό συμβούλιο αρμόδιο για την άρση το πανεπιστημιακού ασύλου.
• Δωρεάν επιλογή συγγραμμάτων, ανάμεσα σε πολλά.
• Θέση εκτελεστικού διευθυντή για την οικονομική διαχείριση των Α.Ε.Ι.

Οι θέσεις μας δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά. Ωστόσο, επιμένουμε στα αιτήματα μας πάνω στο θέμα της χρηματοδότησής για την παιδεία, του ασύλου και της παράτασης της φοίτησης. Αναλυτικά:
• Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία σε ποσοστό 5% του Α.Ε.Π.
• Ορθολογικότερη κατανομή των κονδυλίων για την παιδεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε ιδρύματος
• Εμπλουτισμός και εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών ώστε οι φοιτητές να έχουν άμεση και ευκολότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών
• Διεύρυνση του φάσματος των αδικημάτων που θα προκαλούν την άρση του ασύλου
• Αύξηση του φωτισμού και των νυχτοφυλάκων στα πανεπιστήμια.
• Θέσπιση του ανώτατου ορίου φοίτησης με βάση το επίπεδο δυσκολίας της κάθε
σχολής, και όχι βάσει ενός καθολικού και απρόσωπου «ν+ν/2».


ΝΟΣΗΛΙΑ:


Το πλέον πολυσυζητημένο θέμα των νοσηλίων έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά από την πρόταση του προέδρου της σχολής Α. Αθανασίου στην τελευταία Γενική Συνέλευση Τμήματος. Συγκεκριμένα, πρότεινε εφαρμογή των νοσηλίων στο προπτυχιακό επίπεδο με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Ο τρόπος που προτάθηκε να εφαρμοσθούν είναι η είσπραξη χρηματικού ποσού ως αντιτίμου για την παρεχόμενη οδοντιατρική περίθαλψη από ασθενείς των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν. Η Γ.Σ. Τμήματος, υπερψηφίζοντας την πρόταση της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ., ανέστειλε την εφαρμογή των νοσηλίων έως ότου ο σύλλογος μας λάβει μια νέα απόφαση επί του θέματος βάσει των τωρινών δεδομένων.

Πάντοτε, ήμαστε υπέρ του μέτρου των νοσηλίων, αφού προηγουμένως όμως έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, και ξεκαθαρίζουμε όλες οι προϋποθέσεις που θέτουμε στη διοίκηση της σχολής. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε διαγνωστικό, ροή ασθενών και πρόγραμμα σπουδών, χωρίς όμως η πρόοδος αυτή να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών προχωράει με πολύ αργά βήματα. Επομένως, δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ της εφαρμογής των νοσηλίων, με οποιονδήποτε τρόπο, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Συγκεκριμένα, πάνω στην πρόταση του Προέδρου της σχολής, έχουμε τις εξής ενστάσεις:
• Πιστεύουμε ότι αποτελεί ημίμετρο. Η «μερική» επιβολή νοσηλίων δεν θα επιφέρει ουσιαστικά οφέλη.
• Τα έσοδα θα είναι ελάχιστα μπροστά στις απαιτήσεις των φοιτητών για καλύτερη εκπαίδευση (κλινική και εργαστηριακή άσκηση).
• Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί από την επιτροπή νοσηλίων δεν μπορούν να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από κανένα ταμείο, ακόμη και από τα πιο εύρωστα. Πράγμα που σημαίνει πως οι ίδιοι οι ασθενείς θα συμπληρώνουν τη διαφορά.
• Με πλάγιο τρόπο οπότε θα επέλθει η συνολική εφαρμογή των νοσηλίων στο προπτυχιακό επίπεδο, χωρίς προηγουμένως να έχουν καλυφθεί βασικά αιτήματά μας.
• Έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια εξάλειψης της γραφειοκρατίας στη σχολή.
• Δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας. Ποια ταμεία συμμετέχουν , ποιοι ασθενείς εξαιρούνται, αν όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στο διαγνωστικό με τα βιβλιάρια ή τις φορολογικές τους δηλώσεις , αν συμμετέχουν ταμεία που απαιτούν προέγκριση της εργασίας ή όχι και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
• Επιφυλασσόμαστε για το πόσο ασφαλές θα είναι το σύστημα αυτό. Τι θα κάνει η σχολή με κάποιον ασθενή που προκειμένου να αποφύγει τα γραφειοκρατικά , θα κρύβει ότι είναι ασφαλισμένος ;
• Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στη διάκριση των ασθενών.
• Η κατανομή των εσόδων αποτελεί αγκάθι.
• Διαφωνούμε με τον τρόπο και τον χρόνο που έγινε η πρόταση.


Η μέχρι τώρα στάση του συλλόγου, μας έχει κρατήσει μακριά από κάθε διάλογο επί του θέματος, πράγμα που σημαίνει ότι αν σήμερα υπερψηφίσει το μέτρο αυτό, θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Η απουσία μας από συζητήσεις που αφορούσαν στον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων που θα προέρχονται από τα νοσήλια, των τιμών τους και πολλών άλλων ζητημάτων γύρω από τη γενικότερη λειτουργία των νοσηλίων, μας επιβάλλει να αρνηθούμε την εισαγωγή τους με τη μορφή αυτή τώρα. Θεμιτό είναι ως σύλλογος να παρεμβαίνουμε σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, κάτι που ακυρώνεται από τη στιγμή που συμβιβαστούμε.

Προτείνουμε:
• Απόρριψη, σε πρώτο βαθμό, της πρότασης αυτής.
• Αναβολή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος από τη Γ.Σ. Τμήματος.
• Συμμετοχή εκπροσώπων του συλλόγου μας στην επιτροπή νοσηλίων, που θα είναι και το πρώτο βήμα, ώστε να έχουμε λόγο σ’ αυτό το τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα .
• Να καταρτισθεί σαφής πρόταση πλαισίου λειτουργίας του μέτρου από τα αρμόδια μέλη Δ.Ε.Π. ώστε να συζητηθεί άμεσα στην επιτροπή νοσηλίων μαζί με τους φοιτητές και ολοκληρωμένα πλέον να επανέλθει σε νέα Γ.Σ. φοιτητών.
• Εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτουμε παρακάτω:
1) Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Δηλαδή, αντικατάσταση των εδρών που δεν λειτουργούν στις κλινικές και τακτικότερη συντήρηση τους, ώστε να γίνουν οι κλινικές πιο χρηστικές για εμάς και πιο ελκυστικές για τους ασθενείς.
2) Εφαρμογή πρότυπης εργαλειοδοσίας, ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο φοιτητής με αγορά αναλώσιμων.
3) Επιπλέον αναβάθμιση του διαγνωστικού με την επάνδρωση του με περισσότερα μέλη Δ.Ε.Π. και μεταπτυχιακούς.
4) Ανάθεση των περιστατικών σε κάθε φοιτητή, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει για την περάτωση της κλινικής του άσκησης, ξεκινώντας από το πρώτο κλινικό εξάμηνο έως και τα πτυχία.
5) Πραγματική διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ακτινολογικού έως τις 4 μ.μ.
6) Διεύρυνση του χρονικού διαστήματος που δέχεται τους φοιτητές το γραφείο κίνησης.


Είναι γεγονός πως σωστά βήματα γίνονται, δεν γίνονται όμως με γρήγορο ρυθμό. Το ζήτημα των νοσηλίων απασχολεί το Τμήμα τουλάχιστον μια δεκαετία και η λύση δεν μπορεί παρά να έρθει με τρόπο σωστό και καθολικά αποδεκτό. Μια βεβιασμένη κίνηση δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιστημονική βελτίωση του τμήματος είναι αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους και αυτή θα επέλθει μόνο αν φοιτητές και διδακτικό προσωπικό καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και δουλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή. Όσο το θέμα των νοσηλίων σχετίζεται με την επιδιωκόμενη βελτίωση τόσο πιο επιτακτική είναι και η συμμετοχή μας ως φοιτητικός Σύλλογος για την εύρεση μιας λύσης.

Υπεύθυνα,
Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.
Οδοντιατρικής

_________________
http://dapndfk4dents.forumgreek.com: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φόρουμ φοιτητών Οδοντιατρικής ΑΠΘ


avatar
jimmy_freestyler
Administrator
Administrator

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 358
Ηλικία : 29
Location : Θεσσαλονίκη
Έτος σπουδών : Δ' έτος
Registration date : 16/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dapndfk4dents.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης